Adventure Racing World Championship 2006


På vei over Okstindbreen

Oppsummering

ARVM var en fantastisk opplevelse. Det var til tider hardt, men det er de sterke naturopplevelsene som sitter igjen. Høydepunktet for de fleste var solnedgangen og det fantastiske nordlyset vi opplevde på vår vei over de Syv Søstre. Første dag gikk greit unna. Vi hold bra tempo og hadde hele tiden kontakt med andre lag. Terrengsykling, orientering og fjellvandring er vi ganske gode på. Vi tabbet oss ut litt på dag to. Dårlig taktisk sykling ned mot Hattfjelldal og Red Bull Challenge gjorde at vi havnet langt bak i køen og måtte vente 3 timer. Deretter gikk det greit unna igjen med sykling og turen over Okstindane. I Korgen forsov vi oss med to timer og kom noe dårlig ut. Orienteringen gikk likevel så greit unna at vi beholdt kontakten med flere andre lag. Lang sykling igjen og så over de Syv Søstre. Stort sett greit gjennomført alt sammen. På Inlines begynte tretthets-symptomene å gjøre seg gjeldende, men vi holdt likevel god fart. Inn til kajakk var vi bare 30 minutter bak Multitude Salomon. Det var nå det begynte å skjære seg. Arrangøren hadde bare kajakker til 18 lag. Vi måtte vente 3 timer på kajakker. I tillegg hadde vår kajakk en rekke mangler. Ror funket ikke og vi måtte lage et spruttrekk til den ene kajakken. Vi kom oss ut halvannen time etter Multitude Salomon.


Vår rute innaskjærs. Valgte å gå frem og tilbake til CP'en på Tomma

Været var fint, men vi var likevel skeptiske til 90 km padling til havs. Flere av oss hadde hatt bare 4 turer i kajakk de siste 2 årene. Vi taklet ikke forholdene og valgte en tidkrevende rute for å ta posten på øya Tomma. Bla hadde vi en 7 timer lang stopp på ei hytte hos en snill dame for å komme over mentale traumer knyttet til røff sjø. Vi kom oss inn til Melfjorden en time før fristen, takket være en innsats langt ut over det vi trodde ville være mulig for en gjeng landkrabber som oss.

På siste fjelletappe rotet vi bort mye tid, bla for å finne bruer som ikke fantes. Vi viste at vi måtte stå på det siste døgnet for å nå mål før det stengte. Vi hadde ennå godt med krefter og var villige til å stå løpet ut.

Bitter avslutning på ARVM


Siste lange trekkingetappe over Svartisen

Det som skjedde var at vi på et av sjekkpunktene på den siste lange trekkingetappen over Svartisen fikk opplyst feil cut-off tid. Tidspunktet vi måtte være inne ved TA (transition area) for å få lov til gå ut på neste etappe. Klokka var da ca 1530 og cut-off ved TA ble oppgitt å være kl 1800. Med mange timer igjen å gå og en brevandring som kunne ta to timer ville vi ikke kunne klare å nå cut-off. Etter en ekstra sjekk med TA via radio/mobil fikk vi på nytt bekreftet tidspunktet. Dermed så vi ingen grunn til å fortsette konkurransen.

Vi droppet dermed turen over breen og tok korteste vei ned til TA. Bl.a tok vi en båt over et større vann. Etter noen timers venting ved TA dukket plutselig et lag (Mitsubishi) opp. De skiftet til våtdrakter og dro videre. Da kom det for en dag at cut-off egentlig var klokka 2230. Den tidsfristen ville vi klart...

Da vi gav opp, hadde vi tilbakelagt 637 km på 6 dager og 5 timer. Vi var relativt opplagte. Det var 158 km til mål og et døgn igjen til målet stengte.

Hele historien

Etterhvert vil jeg komme med en mer detaljert beskrivelse av alt vi opplevde underveis. Orientering i tett tåke, mørke og regn. Kne som svulmer opp og kne som ikke liker nedoverbakker. Etapper med overraskelser. Hyggelige folk. Butikk-besøk i bare trusa og med inlines på beina. Og mye mye mer...

Bård Smestad, Norrøna Multitude